Ómassai őskohó

Ómassa az apartmantól 14 km-re taláható a Garadna patak völgyében. Megközelíthető a pár perc sétára található buszvégállomásról induló buszokkal vagy autóval.

Története:

Ómassa kis település a Bükk hegységben, a Garadna-völgy nyugati végében helyezkedik el, egy télen napfénytől elzárt katlanban. Közigazgatásilag Miskolchoz tartozik. A település Fazola Henriknek és a Garadna pataknak köszönheti létrejöttét. Fazola 1771-ben az előző évben talált vasérc feldolgozására építtetett vaskohót itt, ahol fel tudta használni a vízenergiát. A települést először német munkások lakták.
Az olvasztó 1814-ig működött, ekkor áttelepítették Újmassára. A településre ekkor szlovák favágók és üvegfúvók költöztek. A massát lebontották, köveiből épült a település általános iskolája, melynek falán emléktábla őrzi a lebontott massa emlékét. Az Újmassán épült őskohó ma is áll, ipartörténeti műemlék, mellette múzeum található.

Az újmassai őskohó légifotója

Maga a település népi lakóházakkal büszkélkedhet. Kis kápolnája 1983 és 1986 között épült. Ómassa turistautak kedvelt kiindulóhelye szép természeti környezetének köszönhetően. Nincs messze tőle az újmassai őskohó, valamint a szentléleki pálos kolostorrom.

forrás: wikipedia