Lillafüred

Lillafüred a Bükk hegyei között, az apartmantól 5 km-re, festői környezetben található. Megközelíthető a pár perc sétára található buszvégállomásról induló buszokkal, kisvonattal, autóval vagy az apartmantól 50 m-re található turistaúton gyalogosan vagy kerékpárral a hegyen keresztül.

p1020341.jpg

Története:

A Garadna-völgyben lévő eredetileg kisebb tavat a Szinva és Garadna patakok találkozásánál felduzzasztották, és 1813-ban völgyzáró gátat építettek a vasmegmunkáláshoz (hámor – vízzel meghajtott kalapácsok) szükséges víz biztosítására.
Amikor 1920-ban Horthy Miklós kormányzó gróf Bethlen Istvánt kinevezte miniszterelnöknek, az új kormányfő a Népszövetség támogatásából építtette fel a Palota-szállót. 1926-30 között Pávai Vajna Ferenc geológus végzett kutatófúrást, de 735 m mélységben melegvízkutató munkája félbemaradt. Ma emlékmű található a fúrás helyén. Az építést követően napjainkig nagyszabású idegenforgalmi fejlesztések valósultak meg, melyekben ma is gyönyörködhetünk.
A Lillafüredi vízesést a Palota-szálló építésekor alakították ki, eredetileg a Szinva a Hámori-tóba torkollott. Ma Magyarország legnagyobb esésű vízesése.

vizeses.jpg
forrás: wikipedia