Bükkszentkereszt


Bükkszentkereszt község Miskolctól 20 kilométerre nyugatra, a Bükk hegységben található. A község az ország egyik legmagasabban fekvő települése, a téli sportok kedvelőinek népszerű üdülőhelye. Két sípálya valamint egy szánkópálya is találhtó itt.
Bükkszentkereszten található a Boldogasszony köve, egy gyógyító szikla, ahová az ország minden részéről zarándokolnak a gyógyulni vágyók.  A legenda szerint erre a kőre ült le pihenni Szűz Mária (Boldogasszony), mikor az útja Bükkszentkereszt melletti erdőn vitt keresztül. Ezt a követ a falubeliek szent és egyben gyógyító helynek tekintik, ugyanis úgy tapasztalták, hogy aki ott megpihen, hamarosan felgyógyul a betegségéből. Mára az erdőt rengeteg kiránduló keresi fel. Sokan közülük és természetgyógyászok is visszaigazolják a kövek gyógyító energiáját.

További látnivalók Bükkszentkereszten:

Bükki Üveghuták Történelmi Múzeuma, Gyertyánvölgyi üveghuta rekonstrukciója, Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, Kitömött állatok, helyi fafaragók és ásványok kiállítása, Kosáryné Réz Lola háza, Millenniumi Emlékpark, IV. Béla emlékműve a Lófő-tisztáson, ahol állítólag utoljára ütközött meg a tatárokkal.

lofo_tisztas.JPG
A Lófő-tisztás


forrás : wikipedia